Скандалозно барање на N1. Проф. Александар Фатиќ од Институтот за применети хуманистички науки побара ослободување на Коста К.(13), кој уби осум ученици и чувар во училиштето „Владислав Рибникар“, а рани шест ученици и еден наставник. Ова барање во полиција го изнесе и мајката на момчето.

-Тоа момче треба некое време да се опорави, да се оцени, да се ослободи и да се врати кај родителите, за да не му се случи на некој социјален експерт да го одземе детето од родителите, што е многу често случај, сме имале такви скандали во изминатите неколку стотини години. Тоа дете треба да се врати кај родителите и да се подложи на сериозна психотерапија и советување за да се осигура дека родителите ќе видат некаква промена во училиштето. Да разговараме со овие деца во Рибникар и со другите деца на цивилизиран, квалитетен начин – рече Александар Фатиќ од Институтот за применети хуманистички науки за N1.

При полицискиот распит ослободување на синот од полициските службеници побарала и мајката на Коста К.(13).

Инаку, на вчерашната прес-конференција, претседателот на Србија, Александар Вучиќ, кој се обрати до нацијата, рече дека ниту Коста, ниту Урош нема да го видат светлото на денот.

-Во случајот со момчето од Врачар имаше приказни дали ќе биде ослободен, некои дури и го бранеа. Рекоа „Врати го детето на родителите“. Дали сте нормални луѓе, толку семејства се обвиени во црно. Нема да го види светлото на денот – рече претседателот, а потоа почнаа и нападите на опозицијата.