Српскиот портал Нова.рс, во својот серијал „Балкански злочини“ потсетува на случајот кој пред речиси 15 години ја стаписа Македонија. Во мај 2008 година, полициски службеници од Кичево го добија повикот од кој се плашеа. Голо женско тело било пронајдено во пластична кеса за ѓубре на ѓубриштето, до фудбалскиот терен. Инспекторите знаеле што се случило и пред да излезат на терен – жената била мачена, силувана и задавена со телефонски кабел.

И овој случај, како и речиси сите тие денови, го покрива новинарот Владо Танески. Тој не беше обичен новинар, туку репортер за црна хроника и ексклузивец со неверојатни извори. Во своите прилози што го потресоа Кичево тие години имаше неверојатни детали за секоја од нив. Така беше додека не се дозна кој е неговиот извор…

Труп на жена завиткан во кабел

Живана Темелкоска (65), која исчезна на 7 мај 2008 година, беше пронајдена мртва на 16 мај истата година. Ја пронашле гола, а пред да биде задавена и завиткана со телефонски кабел, била брутално мачена и силувана. Само еден таков случај е голема главоболка за полицијата, а инспекторите од Кичево мораа да се пресметаат со безмилосен сериски убиец, садист и силувач, бидејќи Живана беше третата жртва на мистериозниот убиец. Пред неа на ист начин биле убиени Митра Симјаноска (64) и Љубица Личоска (56), а сите три постари жени биле силувани и мачени.

Полицијата имала индиции кои укажувале дека цел на серискиот убиец бил одреден тип на жена – постара, од социјално загрозени семејства, со пониско образование. Сепак, ова не беше доволно за да се пронајде монструмот.

Убиецот го започнал својот крвав пир во 2004 година кога Митра Симјаноска исчезна на пат кон супермаркет. Нејзиното тело било пронајдено на 12 јануари 2005 година. Љубица Личоска исто така отишла на купување во ноември 2007 година кога исчезнала. Нејзиното масакрирано тело беше пронајдено во февруари 2008 година. Не е исклучено списокот на жртви да биде уште подолг, бидејќи никогаш не беше разјаснета судбината на Горица Павлеска, која одговараше на профилот на жртвите. Таа постара жена исчезна во 2003 година.

За работата да биде полоша за полицијата, весникот „Нова Македонија“ за кој работеше Владо Танески објави текстови за овие убиства полни со детали. Полицајците се запрашале од каде му се на тој новинар, Владо Танески, сите тие детали. Важеше за искусен новинар, образован и писмен човек, воспитан. Покрај тоа, тој беше семеен човек, оженет со љубовта од студентските денови, со која имаше две деца.

И тогаш полицијата почна повнимателно да ги чита написите во весниците и сфати дека има некои нелогичности, но не затоа што работите не се вистинити. Имено, Танески напиша дека жртвите биле задавени со телефонски кабел, дека биле силувани, детално опиша некои моменти кои во тој момент не ги знаеле ниту полицајците, бидејќи се уште не го добиле обдукцискиот наод.

Поради тоа новинарот набрзо станал осомничен, па полицијата го привела на разговор. Тогаш коцките почнаа да паѓаат на своето место и беше откриено дека новинарот живее двоен живот – од една страна е одличен колега и, како што го опиша сопругата, нежен и внимателен сопруг и татко. Од друга страна, тој беше безмилосен садистички убиец.

Немаше сомнеж, неговиот биолошки профил се совпаѓаше со оној пронајден на телата на трите жртви, а кога полицијата упадна во селската куќа што ја оставија неговите родители, открија телефонски кабел како оној со кој се врзуваат жртвите, разни јажиња, но и предмети на убиените жени.

Тогаш на виделина излегоа мрачни тајни од минатото на новинарот, кои донекаде разјаснија некои работи. Роден е 1952 година, татко му бил ветеран од Втората светска војна, но бил строг и наводно многу пиел. Неговата мајка била чистачка, исто како и сите негови жртви.

Тој немал добри односи со неа, според наодите на вештакот, дури и ја мразел и можно е, како што верувале некои експерти, всушност да и се одмаздувал преку жртвите во неговите болни замислувања. Неговиот татко се самоубил во 1990 година, а мајка му починала од наводно предозирање со лекови.

Целосната вистина за ексклузивецот на црна хроника никогаш не излезе на виделина. Неколку дена откако беше уапсен, тој беше пронајден мртов во неговата затворска ќелија. Официјалната верзија е дека тој се самоубил со давење во пластична кофа полна со вода.