Целокупната безбедносна состојба во општините на северот на Косово е тензична. Мисијата КФОР предводена од НАТО внимателно ја следи и е подготвена да интервенира доколку е загрозена стабилноста, во согласност со нејзиниот мандат, кој произлегува од Резолуцијата 1244 на Советот за безбедност на ОН од 1999 година, се вели во соопштението на КФОР.

Како што понатаму се наведува во соопштението, „нашата мисија КФОР предводена од НАТО е целосно фокусирана на секојдневното спроведување на мандатот на ОН за да обезбеди безбедна и сигурна средина и слобода на движење за сите луѓе на Косово“.

„КФОР има видлив и агилен став на теренот, а командантот на КФОР е во контакт со сите негови главни соговорници, вклучително и претставници на косовските безбедносни организации и началникот на одбраната на Србија. НАТО, исто така, продолжува целосно да го поддржува процесот на нормализација меѓу Приштина и Белград преку Дијалогот предводен од ЕУ и ги повикува сите страни да продолжат со преговорите. Важно е ова да продолжи. Ова е од клучно значење за регионалниот мир и безбедност.

Нема да има реални изгледи за подобра иднина на Балканот, без целосна почит за човековите права и демократските вредности, владеењето на правото, домашните реформи и добрососедските односи. Конструктивниот дијалог е клучот за регионалната стабилност. КФОР ќе ги преземе сите неопходни мерки за одржување на безбедна и безбедна средина во Косово во секое време, во согласност со неговиот мандат од ОН“, се нагласува во соопштението на КФОР.