На 95-годишниот мајстор од Палајохори од грчкото место Фтиотида, кој пред да си го одземе животот ги почестил своите соселани во селското кафуле, му бил дијагностициран рак на главата изминатиот период.

Според жителите на селото, 95-годишниот Ѓорѓос бил динамичен човек и изгледал многу помлад од неговата вистинска возраст.

Се започнало неодамна, кога му бил дијагностициран со рак на главата, не мижел да ја поднесе тешката бидејќи му кажале дека има ограничено време за живот.

Како што информираат неговите соселани, зборувајќи за protothema.gr, вчера 95-годишниот старец отишол во селското кафуле и ги почестил сите присутни, извинувајќи им се за тоа што им го направил, за тоа што некогаш ги изнервирало или ако имало нешто што направил, а нив им пречело. Потоа, од своја страна, тој им простил на сите.

Некои од неговите најблиски пријатели го прашале зошто ги кажува овие зборови и зошто е ова опростување. Им рекол затоа што брзо ќе ги остави и сакал да им биде „на чисто со сите“.

Селаните биле изненадени кога ги слушнале овие зборови, но не обрнувале внимание бидејќи мислеле дека 95-годишен старец прави некаква шега. Не им паднало на памет дека тој веќе решил да се самоубие.

Вечера напладне околу 13 часот и откако уживал во оброкот со семејството, 95-годишниот старец се качил на покривот од својата куќа и си го завршил животот со пушка, бидејќи не сакал да чека болеста да го убие.

Според неговите соселани, 95-годишникот бил сакан во селото, секогаш подготвен да им помогне на соседите, бил добар семеен човек кој одгледал две деца и не сакал да ги мачи со проблемот што му го донела судбината.

Хрониката на трагедијата

Според пишувањата на lamiareport.gr, врз основа на сведоштвата на неговите соселани, старецот утрово отишол во селското кафуле и ги почестил сите. Додека заминувал, ги прашал присутните дали ќе дојдат на неговиот погреб, а луѓето таму се шегувале бидејќи не верувале дека е сериозен.

За жал, 95-годишникот ја донел својата одлука, па дури и известил некои од неговите роднини, поканувајќи ги на својот погреб. Пред да алармираат и да проверат дали е сериозен, старецот во куќата во која живеел сам во Палеохори Дориеон, ја вперил пушката што ја имал во него и се застрелал.

– Беше многу добар и достоинствен, со овие зборови го опишаа оние што го познаваа.

На местото на настанот пристигнале патролни возила со цел да се испитаат сите докази, за расветлување на случајот кој ја втурна месната заедница во жалост.