Бруталното убиство на Драгица, Зоран и Жељко Обрадовиќ, како и на Маја Гостиќ во белградската населба Жарково е злосторство кое се уште не е расветлено, а се случи на Света Петка пред точно 15 години.

Во зградата на улицата Спасеновиќева убиени се семејството Обрадовиќ и девојката на нивниот син, Маја Гостиќ. Нивните тела ги пронашол сосед, кој веднаш повикал брза помош и полиција.

– Според официјалната верзија на настаните, убиецот влегол во зградата и заѕвонил на вратата на Обрадовиќ. Кога Драгица ја отворилa, испукал неколку истрели и ја убил. Го убил Зоран, градежен изведувач, во дневната соба, а последниот истрел бил кон Жељко и Маја, по што побегнал – вели изворот.

Семејството на Маја Гостиќ во своите изјави за медиумите изјавија дека не знаат зошто нивната ќерка била цел на убијци. Злосторството се случило на 27 октомври 2007 година, а жртвите биле застрелани од „шкорпија“ и испукани биле дури 56 куршуми, а се сомнева дека Зоран е убиен поради рекетот по кој трагале.

Телото го пронашол соседот само неколку часа по злосторството. Тогаш рекол дека видел дека вратата од станот е отворена и дека кога ѕирнал ги видел неговите пријатели расфрлани низ целиот стан. Соседот сведочеше дека телото на Драгица било во локва крв во ходникот, Жељко лежел на подот во кујната, додека телото на неговата девојка Маја било на софата во трпезаријата. Зоран Обрадовиќ, за кого полицијата веруваше дека бил цел на нападот, бил пронајден задавен во собата.

Семејството на убиеното девојче со години не губи надеж дека полицијата ќе открие кој и зошто ги уби Маја и Обрадовиќи.

– Побараа да се видат со мојот сопруг и тогаш слушнав дека Маја е убиена со тричленото семејство Обрадовиќ во станот. Тие беа изрешетани, а ќерка ми беше застрелана од убиецот двапати во главата. Живеам за денот кога ќе дознаам кој ја убил мојата Маја – вели Тања, мајката на убиената Маја Гостиќ.

Нејзината ќерка Маја се забавувала со Жељко Обрадовиќ (22), кој исто така бил убиен заедно со неговите родители.

– Познавав момче со кое мојата ќерка се забавуваше. Никогаш не сум слушнал дека се проблематично и криминално семејство. Да слушнав нешто лошо за нив, немаше да го пуштам моето дете да оди кај нив – тврди Тања во неодамнешната исповед за Блиц.

– Откако беше убиена ќерка ми, го следам секое апсење. Кога ќе слушнам дека криминална група е уапсена и обвинета за уште некои убиства, се надевам дека меѓу нив е и убиецот на Маја. Досега имав само разочарувања.

Тие славеле вселување

Тогаш полицијата се сомневаше дека мотивот за убиството е личен интерес, бидејќи Зоран се занимавал со градежништво, односно на својата парцела изградил зграда и продавал станови. Во моментот кога биле убиени, Обрадовиќ се вселувале во нивниот стан.