Целото село Мало Орашје дошло да ги испрати петте трагично загинати млади момчиња – Марко М.(18), Александар М.(17), Н.М.(15), Лазар М.(20) и Немања С.(21) кои бea убиени во масакрот што се случи на 4 мај, кога Урош Блажиќ отвори оган од автоматска пушка и уби осум, а рани 14 лица.

Пред црквата, која е оддалечена од селото, беа поставени пет клупи на кои беа поставени ковчезите на петтемина трагично загинати млади момчиња. Неколку стотици луѓе дојдоа да им оддадат почит на младите и чекаат во редица долга неколку стотини метри за да им запалат свеќата.

Од секоја куќа на жртвата тргнала поворка. Во првиот ковчег кој пристигнал бил младиот Марко М., а во вториот малолетниот Н.М. Неколку минути подоцна и ковчегот со телото на Александар М., додека во четвртиот ковчег Немања С.

– Нецо, некој убиец ти го одзеде животот. Имаше големи соништа, дете мое – плачела бабата на младиот човек. Во последниот ковчег кој пристигнал бил Лазар М., а семејството на младиот човек не можело да се одвои од него.

Пет мајки тагуваа, плачеа и не можеа да се одвојат од ковчегот во кој беа нивните најблиски.