М.К.(46), мајка на Коста.К.(13), кој на 3ти мај уби 9 ученици и чуварот, а рани уште шестмина во ОУ „Владислав Рибникар“ во Белград вчера била сослушана во полициската управа во Белград.

Распит бил дел од истрагата со црл утврдувањеза дали имало запуштање или злоупотреба на момчето, а доколку се појават индиции таа ќе биде „предадена“ на дополнителна истрага на Првото основно јавно обвинителство.

Мајката на Коста К. одговарала на следниве прашања:

1. Што ѝ рекол последно пред да го стори масакрот?

2. Колку често го гледала синот и каде тој почесто бил, кај неа, или кај татко му?

3. Дали знаела дека одел во стрелиште и ако знаела, каков став имала околу тоа?

4. Дали се однесувал чудно?

5. Дали момчето било злоставувано и занемарувано?

6. Што и рекол последно пред да го стори масакрот?

7. Дали имал некое трауматично искуство?

8. Каков бил неговиот однос со неа, со татко му, со пријателите и роднините?

9. Колку била запозната со неговите интересирања?

10. Во какви односи е таа со В.К., таткото на момчето убиец?