Службата за сателитско следење и следење на Европската унија (ЕАСА) ги проучувала можните рути по кои би можеле да се движат остатоците од ракетата, „од кои едната потенцијално може да влијае на воздушниот простор на јужна Европа“, објаснува ЕАСА во соопштението.

Во Европа, конкретно, земјите кои можат да бидат погодени се Бугарија, Франција, Грција, Италија, Малта, Португалија и Шпанија, се наведува во билтенот, кој ја објави следнава слика за можните патеки по кои остатоците од ракетата би можеле да поминат додека паѓаат во Земјата.

Иако не е невообичаено кинеските ракети да излезат од контрола и да паднат на Земјата, секогаш кога ќе се случи такво нешто постои голема веројатност да има огромни последици. За жал, тоа се случува повторно, ракетата Чангженг (Long March 5B) од 23 тони се врти надвор од контрола во моментов и се очекува да удри во Земјата во недела – но никој не знае точно каде.

Ракетата беше лансирана во орбитата пред четири дена. Во него е сместен Ventian, кабина со серија лаборатории за микрогравитација, поврзани со централен модул во кој се сместени кинеските астронаути.

Иако портпаролот на кинеската влада, Жао Лиџијан, рече дека „повеќето делови од проектилот ќе изгорат во атмосферата“, а официјалниот став на Пекинг е дека опасноста е „исклучително мала“, не може да се игнорира можноста ракетата да слета во населено место.

Ова веќе се случи, при првото такво лансирање во 2020 година. Потоа делови од ракетата паднале на Брегот на Слоновата Коска и погодиле неколку куќи.

При второто лансирање на ракетата минатата година, делови од неа паднаа во морето во близина на Малдивите.

Колку е ризично?

Најновите проценки на аналитичарите покажуваат дека ризикот некој да биде повреден или убиен од паѓање на ракетни делови е помеѓу 0,1 и 0,4 отсто. Иако навистина е релативно мал ризик, тој е многу поголем од меѓународно прифатениот – сите други вселенски агенции ги планираат своите мисии така што ризикот е помал од 0,01 отсто.

Исто така, другите модерни вселенски возила генерално имаат ракетни први фази кои воопшто не одат во орбитата, но нивната траекторија е целосно однапред испланирана и целта е деловите од ракетата да се распаднат во еден од океаните, далеку од населени области.

Но, Long March 5B не може повторно да ги запали своите мотори и ја извршува својата мисија во екстремно ниска и нестабилна орбита на Земјата. Поради отпорот на воздухот во најгорните слоеви на атмосферата, ракетата полека успорува и ја губи висината пред конечно да изгори во атмосферата и да падне на Земјата.

Се претпоставува дека последователните лансирања на таа ракета повторно ќе претставуваат ризик.

Во Европа, конкретно, земјите кои можат да бидат погодени се Бугарија, Франција, Грција, Италија, Малта, Португалија и Шпанија, се наведува во билтенот, кој ја објави следнава слика за можните патеки по кои остатоците од ракетата би можеле да поминат додека паѓаат во Земјата.