Најсериозен кандидат за нов лидер на либералдемократите е пратеничката Моника Зајкова, која треба да ја презеде функцијата на редовниот конгрес што ќе се одржи до крајот на годинава, дознава Фокус.

Министерот за локална самоуправа и лидер на ЛДП Горан Милевски планира да се повлече од функциите, а, според информации на Фокус, размислува и за целосно повлекување од политиката.

Како што неофицијално дознаваме, тој прво ќе се повлече од министерската функција, додека партиската функција ќе ја извршува до следниот редовен конгрес, што треба да се одржи до крајот на годинава.