Мобилните телефони ќе бидат забранети во сите државни училишта во Австралија доколку лабуристите победат на претстојните избори во Нов Јужен Велс (NSW).

Лидерот на лабуристите во Нов Јужен Велс, Крис Минс, изјави дека, доколку биде избран, ќе ги забрани мобилните телефони во училиштата бидејќи верува дека тоа е „најголемиот проблем со кој се соочуваат младите“.

Соопштението следи по неодамнешниот случај кога неколку студенти на Нокс Грамар биле избркани поради споделување расистичка и женскогинистичка содржина преку онлајн соба за разговор.

„Просечниот наставник не може да каже дали ученикот се обидува да реши комплициран проблем или се дружи на TikTok среде час“, рече Минс.

Мобилните телефони се забранети само во основните училишта во Нов Јужен Велс, а Минс планира да воведе забрана и во средните училишта. Тоа веќе го направија државите Западна Австралија, Јужна Австралија и Викторија.

„Во моментов можете да го извадите мобилниот телефон на сред час и да кажете дека е за едукативни цели. Очигледно, наставникот не може да знае дали тоа е вистина или не. Ќе оставиме на училиштата да одлучат дали ќе ги собираат сите телефони на почетокот на денот или ќе имплементираат правило дека не смеат да се вадат за време на часот“, ја објаснува својата визија Минс.

Таблетите сè уште ќе бидат дозволени за употреба во училницата, а Минс се надева дека има технички можности за да се осигура дека правото нема да се злоупотреби.