Британската тајна служба МИ6, се сомнева дека претседателот на Русија, Владимир Путин е веќе мртов, а во јавноста се прикажува негов двојник, објавија британски медиуми.

Тие ја објавија оваа информација на МИ6, објаснувајќи дека постојат сомнежи за тоа дека во последните јави нстапи бил користен двојникот на Путин.

– Путин е многу болен и доколку умре, веста за неговата смрт ќе се чува во тајност со недели, ако не и со месеци. Постои можност тој веќе да е мртов, невозможно е да се знае, вели неименуван извор од редовите на МИ6.

Извор за „Daily Star“ рекол дека неодамнешните медиумски настапи на Путин најверојатно биле однапред снимени.

Двојникот може да се користи и на јавни настани, како што е Парадата за Денот на победата во Москва на почетокот на овој месец.

„Путин е многу болен и кога ќе умре, неговата смрт ќе се чува во тајност со недели, ако не и со месеци. Постои и можност тој да е веќе мртов. Невозможно е да се знае. Се верува дека Путин порано користел двојници кога бил болен, а Кремљ тоа можел да го направи сега. Путин е на чело на мала група високи функционери кои му се целосно лојални. Вистинскиот страв (за неговите пријатели) е дека кога ќе биде објавена неговата смрт, може да дојде до пукања во Кремљ и дека руските генерали ќе сакаат да се повлечат од Украина. Смртта на Путин ќе ги остави немоќни и ранливи, па затоа имаат интерес да кажат дека Путин е жив, кога спротивното би било вистина“, изјавил еден разузнавач.

Здравствената состојба на 69-годишниот маж очигледно е влошена во последните месеци. Изгледаше помалку подвижен и лицето му беше отечено, а некои набљудувачи сугерираат дека можеби има рак на крвта.

Нашироко се верува дека зема стероиди или дека се лекува од рак, поради што изгледа отечено.

Пред две недели, руски олигарх со блиски врски со Кремљ изјавил дека Путин е „многу болен од рак на крвта“ и дека бил опериран пред да започне специјални операции во Украина.

Шефот на украинската воена разузнавачка служба, генерал-мајор Кирило Буданов, исто така изјавил дека Путин е тешко болен од рак.

Експертката за руски прашања Фиона Хил, која претходно се сретнала со Путин, рекла дека тој „не изгледа толку одлично“ и дека може да зема „големи дози на стероиди“.

Британската тајна служба МИ6, се сомнева дека претседателот на Русија, Владимир Путин е веќе мртов, а во јавноста се прикажува негов двојник; објавија британски медиуми.

Тие ја објавија оваа информација на МИ6, објаснувајќи дека постојат сомнежи за тоа дека во последните јави нстапи бил користен двојникот на Путин.

– Путин е многу болен и доколку умре, веста за неговата смрт ќе се чува во тајност со недели, ако не и со месеци. Постои можност тој веќе да е мртов, невозможно е да се знае, вели неименуван извор од редовите на МИ6.