Во август минатата година се појавија првите информации дека Македонија и понудила на Украина неколку јуришни авиони Су-25 Грач. Станува збор за истите борбени авиони што Скопје ги набави од Киев во 2001 година, односно за четири Су-25 Грача кои биле во склоп на воздухопловните сили на Северна Македонија.

„Џејнс“ објави напис во кој се наведува дека Украина всушност примила четири јуришни авиони Су-25 од Македонија и дека оваа информација минатата недела, на 14 март, ја потврди и шефицата на Министерството за одбрана, Славјанка Петровска.

На 14 март 2023 година, министерката за одбрана на Северна Македонија, Петровска, официјално ја потврди информацијата што се појави во повеќе медиумски публикации од минатата година дека нејзината земја префрлила јуришни авиони Су-25 во Украина, се вели во написот. Скопје долго време молчи за давање ваква донација, а од август 2022 година Македонците ниту ги демантираат, ниту ги потврдуваат пишувањата на медиумите.

Во изјавата од 14 март, македонскиот министер за одбрана на Северна Македонија објави дека Украина добила авиони Сухој од Скопје. Без да се прецизира моделот, Северна Македонија во тоа време имаше само Су-25. Веќе во 2022 година се знаеше дека борбените авиони на Северна Македонија се непогодни за лет.

Доколку постои сомневање дека северномакедонските ловци Су-25 не се способни да летаат, тогаш украинските вооружени сили најверојатно ги користеле како резервни делови за сопствените ловци Су-25.

Покрај авионите „Сухој“, рече г-ѓа Петровска, Скопје испрати и воена помош за Киев со артилериски системи, тенкови, противтенковски и противвоздушни ракетни фрлачи, како и опрема и муниција за авионите на украинското воздухопловство.

Првите информации за авионите Су-25 донирани на Украина се појавија на почетокот на јули минатата година. Тогаш, според написот во шпанскиот печат, Бугарија и го донираше својот Су-25 на Украина. Подоцна, истата година, бугарското Министерство за одбрана ја демантираше оваа информација. Сега се чини дека овие авиони се донација од Северна Македонија.