Ирена Р.(35) од Нови Сад, која загина во несреќа на Копаоник, ќе биде погребана во среда, а нејзината мајка Изабела не можеше да ги сокрие солзите, тагата и болката и само кусо во изјава за „Блиц” изговори само една реченица: “Ужас! Ја нема повеќе! Страшно!”.

Плачејќи потврди накратко дека нејзината ќерка ќе биде погребана на градските гробишта во Нови Сад во среда во 14 часот и 15 минути. Ирена живеела во семејната куќа во Ветерник до разводот на нејзините родители, кога со мајка си се преселила во Нови Сад. Нејзините соседи сè уште не можат да веруваат дека нема да ја гледаат повеќе нејзината весела насмевка.

– Беше прекрасно дете. Ја познавам долго време. Тоа е среќно семејство, без разлика што нејзинитеродители се разведени. Таткото и мајката останаа во добри односи и израснаа две прекрасни девојчиња. А што да кажам за Ирена освен дека беше прекрасна девојка. Штотуку учеше, беше одличен ученик и студент, а веднаш по студиите се вработи и практично се осамостои за да не зависи од никого. Тоа е голема трагедија за нас, а можете да замислите како е за семејството на прекрасната девојка. Страшно – изјави за „Блиц“ сосед на покојната Ирена.

Една од најдобрите студентки

Ирена дипломирала на Правниот факултет како една од најдобрите студентки на нејзината генерација со просек над 9,50 и веднаш продолжила да ги усовршува постдипломските студии и почнала да работи како асистент на Вишата бизнис школа, потоа на приватен правен факултет до вработување во канцеларијата на извршителот Вујадин Масникоса.

Масникоса во изјавата за „Блиц“ не ја крие тагата поради загубата на драгата колешка кој девет години работела во неговиот кабинет.

– Во канцеларијата се трудиме да изградиме добри меѓучовечки и пријателски односи, а со Ирена тоа не беше тешко. Таа беше прекрасна личност со која сите на работа беа пријатели, а не само колеги. Исклучително вредна личност која беше многу посветена на работата и покрај тоа најде време да им даде пракса на студентите на Правниот факултет кои дојдоа во нашата канцеларија. Веста за нејзината смрт не изненади и не шокираше – раскажува Масникоса.

Тој нагласува дека секогаш била подготвена да учи и да се усовршува, што со годините го докажала со одењето во Холандија на специјалистички и постдипломски студии, но и со односот кон работата.

– Тоа е голема загуба за сите нас и голема тага. Сочувствуваме со семејството и сочувствуваме со нивната болка – кратко заврши тој.