Другар на Коста зборува за него, како оделе на фудбалски натпревари и се дружеле. Дека тој му кажувал колку се забавува на стрелиштето. Убиецот бил и на роденденска забава на 1 мај кога му рекол на славеникот „дека ќе му го донесе подарокот на училиште во среда, на 3 мај“, денот кога момчето избрало да го спроведе својот смртоносен план.

Со оружјето на неговиот татко уби осуммина негови врсници и чуварот на основното училиште „Владислав Рибникар“. Еден негов другар кој виде и слушна сè, но успеа да се спаси, положи цвеќе пред училиштето кое за неколку минути стана сцена на најнеочекуваниот криминален момент.

„Беше крај на првиот час, околу 8:35 часот. Слушнавме истрели, но прво помисливме дека масите се превртеле, бидејќи беше погласно од петарди. Се се случи брзо, сфативме дури кога еден од нашите професори влезе во викање во училница: ‘Пукаат, бегај, бегај!!!” Нашиот учител нѐ спаси. Додека си одев, погледнав низ прозорецот и го видов Коста во дворот. Тогаш не сфатив дека е убиец, дознав подоцна“, рекол школскиот другар на Коста, цитиран од францускиот весник Le Soir.

Тој раскажа за врската со Коста К. „Ние сме долго време пријатели. Се гледавме и надвор од училиште. Со часови игравме видео игри, особено Fortnite, но игравме и фудбал во паркот Ташмајдан“, објаснува тој. Коста го опиша дека бил „мирен, љубезен и малку интровертен“.

„Тој е човек кој ги чува своите работи за себе. Дури и кога ќе го натерате да игра фудбал, тој се држи настрана. Има многу малку пријатели“, објасни другарот.

Како што вели, децата му велеле дека е бубалица, но тврди дека масакрот не е поврзан со лоша оценка во училиште. „Никогаш не добива лоши оценки“, вели тој. Понатаму наведува дека Коста пукал и во својот другар, на кому не му донел роденденски подарок два дена пред масакрот.

„Му рече: Ќе добиеш подарок во среда на училиште“, вели тој.

Меѓутоа, како што раскажува пријателот на Коста, момчето успеало да се спаси скокајќи од прозорецот. Коста К. (13) на 3 мај изврши невиден масакр во основното училиште „Владислав Рибникар“ кога вооружен со пиштолот на татко му влезе во училиштето и уби осум ученици и училишниот чувар и рани уште шест ученици и наставничката по историја.