Исламската верска заедница (ИВЗ) побара да се повлече месен нарезок затоа што во состојките имало свинско месо, а во исто време на пакувањето имало лого кое значи дека производот е произведен според Халал стандард.

ИВЗ испрати барање до ланецот маркети „Стокомак“ за овој месен производ.

„Во вашите маркети се продава месен нарезок, произведен од Гурмес, потекло на Република Србија, а увозник е Стокомак. На истиот производ има лого на Халал Стандард, а во делот на состојки пишува свинско месо 40%“, се вели во соопштението.

Веднаш потоа стигна реакција од ланецот маркети.