Вработените во зоолошката градина Скансен во Стокхолм сè уште трагаат по кралската кобра која избегала од нејзиниот терариум во текот на викендот, поради што зоолошката градина е делумно затворена.

Отровното животно, кое го нарекле Мистер Худини, пристигнало во зоолошката градина пред неколку дена и веќе успеало да исчезне меѓу терариумските светилки, поради што по познатиот магионичар му го дале прекарот Худини.

На видеото снимено од еден од посетителите се гледа како Худини полека се лизга од гранка на дрво во неговиот терариум кон светилката на таванот. Тој дел од зоолошката градина бил евакуиран и затворен додека бегалецот не биде фатен.

Змија во таванот на одделот за рептили?

Вработените во зоолошката градина веруваат дека змијата сега е некаде на таванот на одделот за рептили, а тие го затвориле заградениот простор и поставиле специјални камери за следење на непристапните агли. Чуварите на зоолошката градина поставија лепливи стапици и посипуваа брашно за да го намамат избеганиот Худини.

„Нема да излезе надвор бидејќи надвор е толку студено што ќе заспие“, изјави директорот на зоолошката градина Скансен, Јонас Валстром, за АФП.

Тој смета дека Худини имал предност пред претходните станари. Имено, персоналот неодамна ги замени светилките на таванот на терариумот со штедливи светилки. „Старите светилки беа премногу жешки, што ги оддалечи змиите“, објасни Валстром. „Сега не е толку жешко, па Худини ја заглави главата меѓу сијалицата и штекерот на светилката и успеа да се провлече и да се оддалечи кон таванот“.

Худини штотуку пристигна, веќе побегна

Еден од вработените на шега изјавил дека Худини е „вистински гад“ бидејќи змиите живеат во ист терариум веќе 15 години, а тој неодамна пристигнал и веќе избегал.

Кралските кобри се мирољубиви змии по природа и веројатно нема да нападнат. Тие потекнуваат од Јужна и Југоисточна Азија и се најдолгите отровни змии во светот.

Нивниот главен плен се другите змии, но каснувањето може да биде фатално за луѓето доколку не се лекува навреме.