Српските царински службеници во соработка со полицијата на влез на граничниот премин „Батровци“ на српско-хрватската граница спречиле обид за криумчарење, јавуваат грчките медиуми.

Имено, откриен е необичен обид кога на редот за редовна контрола на влезот пристигнало „БМВ 114“ со белгиски регистарски таблички во кое патувале четворица млади странски државјани.

Две млади момчиња и две девојки им рекле на цариниците дека одат на море во Грција и дека немаат што да пријават бидејќи носат само лични работи. Но, при детална проверка на багажот, цариниците во багажникот пронашле навидум обична лименка со освежителен безалкохолен пијалок.

При вадењето од ранецот, цариниците сфатиле дека е премногу лесен за да се наполни со течност и дека најверојатно се работи за паметно дизајнирана камуфлажа.

Нивните сомнежи набрзо биле потврдени, бидејќи со вртење на горниот дел од конзервата утврдиле дека е модифицирана со вметнување на цилиндрично пластично шише внатре, кое требало да служи како еден вид контејнер, додека шуплината помеѓу ѕидот на конзерва и шишето се наполнило со гипс.

Внатре се пронајдени вкупно 7 најлонски кеси наполнети со различни наркотици: три кеси со бела прашкаста материја тешка околу 5 грама за која постои сомневање дека е кокаин, три кеси со тежина од околу 8 грама во кои има психоактивна супстанца кетамин, една кеса со четири таблети за кои постои сомневање дека се екстази.

📸

📸

📸

📸