Кога на сцената се појави Емина Јаховиќ, дваесетгодишна девојка од Нови Пазар, таа сакаше нејзиното претставување пред публиката да биде што погласно и позвучно.

Таа сама избра да биде Емина. Сепак, нејзиното вистинско име е Емилија.

Наместо Емилија, таа и’ се претстави на јавноста како Емина, додека нејзиното родено име сè уште стои на нејзината лична карта.

Пејачката никогаш не зборувала за ова, веројатно мислејќи дека тоа не е важно за нејзината публика. Иако на Википедија во нејзината биографија јасно пишува дека целото име и е Емилија Емина Јаховиќ.

Таа вложи многу во својот деби албум, за што нашироко говори и ангажманот на Дина Мерлин како композитор на сите композиции. После тоа, Емина продолжи да прави хитови до ден денес.