Бебето кое падна од вториот кат во градинката во Белград имало неверојатна среќа, бидејќи при паѓање низ прозорецот прво паднало на гранките од елата во дворот, а потоа и на бетонот, велат очевидци.

Никој не може да каже со сигурност, но се претпоставува дека тоа многу го ублажило падот, инаку последиците ќе беа многу потешки, бидејќи се работи за висина од 7-8 метри.

Во градинката бил таткото на бебето, кој кусо прокоментира дека детето е добро, но не сакаше да дава никакви изјави.

Да потсетиме, бебето моментално е стабилно и на дијагностика во детската болница Тиршова, а како што неофицијално дознаваат белградските медиуми внатрешно крварење нема, но за степенот на други повреди засега не може да се зборува.

Да потсетиме, бебе родено во 2021 година во придружба на нејзината мајка било примено на Детската универзитетска клиника, а првите резултати покажуваат дека тоа е повредено откако паднало од прозорецот од вториот спрат во градинката.

Неофицијално, наставничката вели дека детето го искористило нејзиното невнимание, се качило на масата до отворениот прозорец и паднало низ прозорецот.

Градинката работела без потребните дозволи

По наредба на првиот потпретседател на Владата на Србија и министерот за образование, наука и технолошки развој Бранко Ружиќ, просветниот инспекторат изврши вонреден увид во работата на ПУ Раковица и ги утврди фактите поврзани со случајот во кој дете падна од прозорец во градинката Трчуљак во белградската населба Миљаковац.

Увидот утврдил и дека објектот во кој се случил инцидентот го немало потребното верификационо решение, што е основа за разрешување на директорот.

– Најважно е детето да е стабилно. Исклучително ми е жал што дојде до ова и најостро ја осудувам постапката на директорката која одлучила да го отвори објектот и да прими деца во текот на добивањето на верификацијата – рече првиот потпретседател и нагласи дека сите одговорни ќе ги сносат последиците за нивната акции.

Тој додаде дека Министерството е отворено за прашања на родителите за одредена предучилишна установа, како при уписот, така и за време на траењето на предучилишното образование и наведе дека ќе ги преземат сите дополнителни проверки во наредниот период „за да може нешто вакво никогаш повеќе да не се случи“.

Да потсетиме, до примањето на детето во болница, болницата Тиршова веднаш ја известила полицијата за несреќата. Во оваа прилика Министерството за образование соопшти дека „секој пропуст на вработените ќе биде најстрого казнет“.

Според неофицијалната изјава на воспитувачката, бебето го искористило моментот на невнимание и се качило на масата до отворениот прозорец, а потоа паднало од вториот кат висок 7-8 метри.