Апелациониот суд во Белград ја укина пресудата на Вишиот суд во Смедерево со која Родољуб Петровиќ беше осуден на 40 години затвор, откако беше прогласен за виновен за убиство на Милан Филиповиќ од користољубие во декември 2018 година. Пресудата беше укината и за Санела Петровиќ, која беше осудена на 18 години за соучесништво во убиството. Предметот е вратен на повторно судење во првостепениот суд.

Во образложението на првостепената пресуда се наведува дека обвинетите однапред направиле план да го убијат Филиповиќ и да му ги земат сите пари и вредни предмети. Според првостепената пресуда, Санела Петровиќ го повикала да дојде во куќата во Смедерево. Кога го потврдил доаѓањето, осудената отишла на договореното место да го чека и го однела во куќата. Додека влегувале во станот во подрумот, обвинетиот Петровиќ, кој бил скриен зад скалите, му пришол на Филиповиќ одзади и со металниот дел од лопата го удрил во главата.

Повредениот Филиповиќ паднал, но по неколку моменти станал и почнал да трча низ дворот. Петровиќ цело време трчал по него, а кога стигнал до него почнал да го удира со рацете и нозете по телото и главата, а со рацете го давел по вратот. Во исто време во устата му ставил и работни ракавици. Филиповиќ набрзо починал од повредите.

– Родољуб и Санела Петровиќ ги одзеле сите пари, како и дел од работите што се наоѓале во возилото, од комбето со кое оштетениот се упатил кон Смедерево. За да го прикријат делото, обвинетите се упатиле кон Белград, каде Родољуб од агенција за изнајмување изнајмил патничко возило во кое заедно со Санела отишле во Смедерево. Кога стигнале до куќата во која го извршиле злосторството, Родољуб на Филиповиќ му ги отсекол рацете до рамената и нозете до колената. Отсечените делови од телото Родољуб ги завиткал во тепих што обвинетите го ставиле во изнајмено возило и ги однел до каналот каде што течат отпадните води од железарницата и ги фрлиле во водата – стои во првостепената пресуда.

Петровиќ го измил изнајменото возило и го врати во агенцијата за изнајмување. Според мислењето на Апелациониот суд, како што е наведено во решението на второстепениот суд, од описот на дејствијата на Санела Петровиќ, произлегуваат сите суштински елементи на соизвршувањето како облик на соизвршителство во кривично дело.

– Првостепениот суд утврди дека обвинетите се согласиле да го убијат Филиповиќ за да му земат пари и вредни предмети што ги донел од странство. Родољуб и Санела ги продале украдените работи, а дел од парите ги искористиле за да ја платат киријата – се наведува меѓу другото во одлуката на Апелациониот суд. Исто така, клучна улога на обвинетата Санела Петровиќ била да ја донесе жртвата на местото каде што е убиена и на тој начин да му овозможи на Родољуб да го убие, велат од судот.

– Санела намерно значително придонела за извршување на кривичното дело што претставува соучесништво како облик на соучесништво во кривичното дело. Оттука, заклучокот на првостепениот суд дека обвинетата постапила како соучесник во утврдената фактичка состојба, засега не може да се прифати – се наведува во решението на Апелација.

Да потсетиме, Санела Петровиќ и нејзиниот невенчан сопруг Родољуб Петровиќ беа уапсени на 3 јануари 2019 година под сомнение дека брутално го убиле гастарбајтерот Милан Филиповиќ од Куршумлија, а потоа му го распарчиле телото и го фрлиле во каналот Црвен воде кај Смедерево. При приведувањето Родољуб дури се обидел да активира и бомба за да се самоубие, но полицајците го спречиле во тоа.