Шпанската актерка Ана Обрегон (68) ужива во раѓањето на бебе од сурогат мајка. Обрегон, која го загуби своето единствено дете, Алехандро Алфонсо „Алес“ Лекио од рак во 2020 година, откри дека девојчето биолошки е дете на нејзиниот син.

„Ова беше последна волја на Алес, да донесе свое дете на светот“, изјави таа за шпанската публикација ¡HOLA!, преведена на англиски.

„Она што ми овозможи да продолжам да живеам секој ден е исполнувањето на оваа мисија.

Бебето, по име Ана Сандра Лекио Обрегон и прекар Анита, се роди три недели порано во болница во Мајами на 20 март.

Обрегон не ја откри биолошката мајка на нејзината внука, само сподели дека биле користени сурогат и донаторска јајце клетка. Во Шпанија, сите форми на сурогат мајчинство се забранети; сепак, дете може да биде посвоено од друга земја.

Пред да започне со хемотераписките третмани, Алес ја замрзна спермата за идна употреба. Пред да умре од Јуинговиот сарком, редок карцином кој ги погодува коските, тој им кажал на мајка си и татко си за својата желба да има свое дете. Обрегон го имаше Алес, кој почина на 27 години, со колегата актерот Алесандро Лекио постариот.

Актерката од „Ana y los 7“ откри дека процесот за исполнување на желбата на Алес започнал „денот кога моето дете отиде во рајот“.

Таа е ќерка на Алес и кога ќе порасне ќе и кажам дека нејзиниот татко бил херој, па знае кој е тој и колку треба да биде горда на него“, изјави таа за изданието.

Обрегон доби многу добри желби откако ја сподели објавата.

За нејзината нова внука, актерката вели дека е „многу добра, многу јаде и спие и е мирна“.

Во 2022 година, Обрегон го објави основањето на Фондацијата Алес Лекио, дополнителна почит на нејзиниот покоен син, основана за да собере пари за истражување на ракот.