Неофицијално, постигнат е договор меѓу Алијансата за Албанците и владините претставници за влез на партијата во Владата, објави доцна попладнево ТВ „Клан“, повикувајќи се на извори во АА.

Според овие извори, Алијанса се договорила нејзини кадри да ги предводат Министерството за здравство, Министерството за образование и наука, а евентуално и Министерството за земјоделие, шумарство и водостопанство.

Дополнително, според истите извори, партијата ќе добие и 30 директорски места во државни институции.