На 70-годишна возраст почина д-р Един Мутевелиќ- Диди, пензиониран хирург. Со својата работа остави голема трага во болницата во Ужице и во болницата во Прибој.

Самосвесен и човек со широко размислување, често во животот запаѓал во неволја, излегувал од системот и на крајот останал достоен за себе. Во текот на животот го следеа успеси, но и афери, па често беше на мета на јавноста и новинарите. Многумина го критикуваа, но имаше повеќе кои го бодреа и му дадоа поддршка, особено неговите пациенти кои секогаш беа покрај него, благодарни што им ги спаси животите и се бореше за нивните права.

Д-р Диди е роден во Сараево во 1953 година во многу добро ситуирано и образовано семејство. По завршувањето на студиите во Сараево во 1977 година, се преселил во Ужице, каде што со својата љубов од факултетот основал семејство. Веднаш се вработил во болницата во Ужице, а потоа ја завршил специјализацијата како хирург, а потоа и супспецијализацијата за рак на дојка. Таму го поминал работниот век, со повремени патувања во болницата во Прибој.

Д-р Диди ќе го паметат многумина. Во болницата во Ужице остана запаметен по операцијата на пациентка од чија дојка извади тумор тежок 6 килограми, како и на пациентката од чие лице извади тумор со големина на фудбалска топка. Тој се најде на удар на јавноста кога го спаси животот на едно момче оперирајќи го слепото црево. Тројца детски хирурзи се разболеле и никој од нив не работел, а родителите го донеле момчето во болница со тежок апендицитис.

Немало ниту брза помош веднаш да го испрати во Белград, бидејќи сите беа во транзит. Требаше или да се чека брзата помош и да се остави времето да ги означи последните минути на момчето или веднаш да се оперира. Со согласност на родителите, доктор Диди извршил успешна операција и го спасил животот на момчето. Поради тоа тој беше суспендиран на три месеци.

Јавноста го памети кога во 2010 година се затвори во хируршка сала со шест пациенти, бидејќи немаше газа за операции, а операциите се одложуваа со денови.

Аферата која го следела овој доктор била кога на својата ФБ страница објавил видео (со согласност на пациентот) како оперира пациент во болницата во Прибој, односно како извадил нож од градите на пациентот, кој го се избодел себеси.

Тој 12-минутен клип ја разбранува српската јавност, а д-р Диди тоа го направи, како што рече, за да привлече внимание на условите под кои работи хируршкото одделение на болницата во Ужице. Потоа зеде одмор и отиде во таа болница, каде што спиеше и јадеше со пациентите.

Поради таа снимка имаше многу осуди од јавноста, тој беше на разни комисии, сослушувања, но кога доби поддршка од лекарските комори од Европа и понуда да замине во Австралија со колегите кои му помогнаа во таа операција, се се смири.

Во Австралија и Америка одлични лекари ја пуштија таа снимка како пример за тешките услови во кои хирургот може да изврши тешка операција. По тој инцидент болницата во Прибој доби специјализации, медицински установи, а влажните јазли во блокот беа обновени.