Тројца вработени во загрепскoto JP „Чистоќа“ деновиве добија вонреден отказ поради инцидентот кога во истиот камион беа испразнети сите контејнери со мешан отпад, био отпад, пластика, а потоа и хартија, а видеото објавено во Дневникот на ХТВ послужи како доказ.

Синдикатите најавуваат дека ќе ги поддржат работниците во подготвителните дејствија кои треба да завршат со тужба против работодавачот, поточно „Чистота“.

„Тие не направија ништо против она што мораше да го направат. Не измешаа никаков отпад. Тие само искористија контејнери кои беа празни за да ја исчистат областа за да можат дури и да се приближат до контејнерот“, рече Мирјана Калтак, претседател на Загрепскиот синдикат за чистење.

Таа тврди дека останува да се види што понатаму ќе направи работодавецот.

„Имам информации дека работниците немаат потпишано што ќе прави работодавачот понатаму. Имаме законски рок во кој можеме да поднесеме жалби, односно се што е потребно“, додаде таа.