Велигденската сабота во Кампо Каштела во Хрватска на настан кој беше замислен како неформален собир на граѓаните, започна со пристигнувањето на полицијата, која беше повикана од локалниот свештеник на црквата „Пресвета Богородица“ поради наводна „навреда моралот на граѓаните“.

Како што дознаваат хрватските медиуми, проблемот бил со модните кукли кои биле поставени пред црквата за модна ревија, за кои свештеникот сметал дека не се соодветни за празникот Велика Сабота. Набргу потоа во кампот се појавиле и полицајци.

-Околу 10 часот утринава во полиција пристигнале повеќе пријави од граѓани за можни прекршоци по Законот за прекршоци против јавниот ред и мир. Постапувајќи по добиените пријави, полицијата презела мерки и дејствија од нејзина надлежност, при што по завршување на истите е утврдено дека настанот не претставува прекршок. Во врска со предметот на пријавата, полицијата во текот на постапката ја отстранила куклата поради евентуални понатамошни реакции на граѓаните, а по завршувањето на кривичната истрага куклата е вратена на одговорните лица – изјави портпаролката на полициското одделение Задар, Ивана Грбин.

Еден од учесниците на настанот за „Антена Задар“, објасни што навистина се случило:

– Да, попот пријавил кукла која, да ми простите, нема ни гради, ни задник. Полицијата дошла и ја уапсила пластичната кукла. Замислете. Ја ставија во кола, се смеевме како луди – раскажа тој.