Основниот суд во Младеновац и одреди притвор до 30 дена на В.М. Таа е обвинета дека не обезбедила кафез со кучиња кои на 4 јануари во Велика Иванча го убиле Владан Радосављевиќ (62).

Притвор за осомничената В.М. е со цел да не се влијае на сведоците, наведува Танјуг.

Вишото јавно обвинителство во Белград претходно соопшти дека во Основното јавно обвинителство Младеновац била сослушан В.М. (50). Во таа прилика изјавила дека не го признава делото.

Потоа, обвинителството и предложи на судијката на претходна постапка на Основниот суд во Младеновац на осомничената да и одреди притвор за да не влијае врз сведоците.

Според обвинението, осомничениот се товари за кривично дело тешко кривично дело против општата сигурност сторено од небрежност, за кое е предвидена казна затвор од една до осум години.

Според кривичната пријава, В.М. бил задолжена во дворот на куќата на М.С, кој е на привремена работа во странство, да посетува и храни три мешани расни кучиња.

На 4 јануари околу 9:30 часот ги нахранила кучињата, но не ги заклучила во металната кутија наменета за нивното сместување, туку ги оставила слободно да се шетаат во дворот.

Бидејќи биле без надзор, кучињата излегле на улицата Мељанско брдо бб и околу 12.30 часот го нападнале новинарот Владан Радосављевиќ и го каснале по долните екстремитети, при што тој починал на лице место.

После тоа кучињата ја нападнале и неговата сопруга О.Р. која се здобила со полесни повреди, по што била сместена во Ургентниот центар.

Тогаш на лице место се појавила В.М., ги смирила кучињата и ги затворил во метална кутија. Подоцна во присуство на полиција биле преземени од службата за хигиена на животните.