На 4-годишното девојче од Санторини, кое голтна ф’стак , направена му е екстубација. Девојчето се најде во тешка состојба откако плодот заврши во десното белодробно крило и се закануваше да се задуши.

И покрај тоа што 4-годишното девојче се уште е хоспитализирано на Детското одделение за интензивна нега на Универзитетската општа болница во Ираклион, по операцијата при која ѝ беше отстрането туѓото тело, веста носи умерен оптимизам.

Според заменик-директорот на Универзитетската општа болница во Ираклион, Стилијанос Ктенијадакис, „4-годишното девојче е екстубирано, но нејзината состојба и понатаму е критична“.

Се потсетува дека тешкиот инцидент се случил во вторникот на 29 ноември кога биле мобилизирани надлежните служби да го пренесат девојчето со хеликоптер од Санторини во Ираклион. 4-годишното девојче имало отежнато дишење откако го проголтало споменатиот плод.

Лекарите во Санторини веднаш се мобилизираа и сметаа дека е императив да го пренесат детето во болница во Ираклион за да се справат со инцидентот.

Откако била префрлена во Универзитетската општа болница во Ираклион, таа била оперирана.