СЛОВЕНЕЦОТ Жига Јелар пред два дена на тренинг на ски летови во Кулм, Австрија постигна резултат од 247,5 метри, а големината на леталницата на тоа место е 235 метри. Сепак, бидејќи се работи за тренинг, а Јелар при слетувањето ја допре со раце земјата, резултатот нема да биде прифатен како рекорд.

Вистинскиот рекорд на Кулм беше поставен во 2016 година од неговиот сонародник Петер Превц, кој прелета 244 метри на третата по големина скокалница во светот. Потоа вчера во Кулм се одржа официјалното прво годинешно натпреварување во летови во сезоната.

Првото место го освои Норвежанецот Халвор Егнер Гранеруд со летови од 238 и 231 метар. Втор беше Австриецот Стефан Крафт, кој прескокна 232,5 и 234 метри.

Третото место го зазеде Домен Превц со резултати од 236 и 224 метри. Јелар, по историскиот лет на тренинзите, заврши на седмото место во конкуренцијата. Во првата серија прескокна 212,5 метри, а во втората 200 метри. Нов натпревар во летачки скокови ќе се одржи денеска, исто така во Кулм.

Гранеруд води во генералниот пласман на ски скокачите со 1191 бод пред Полјакот Давид Кубацки кој има 1158 бодови и Словенецот Анже Ланишек со 1129 бодови. Со оглед на тоа што одделно се гледа и редоследот на летовите, Гранеруд е лидер со 100 бода со победата во Кулм.