Таткото на ученикот Н.Ж. (17), кој на 9 ноември ѝ го тргна столчето професорката во Техничкото училиште во Трстеник, пријавил дека неговиот син синоќа се обидел да се самоубие.

Како што е соопштено, ученикот кој Вишото јавно обвинителство во Крушевац го гони за тежок инцидент и за кој директорот претходно предложил исклучување од училиштето, се обидел да се обеси, дознава „Новости“ од повеќе извори.

Итната медицинска помош од Трстеник брзо пристигнала на местото на настанот во селото од каде што е ученикот и тој во свесна состојба бил пренесен во болницата во Крушевац. Околу 1 часот е примен во шок собата на Одделот за интензивна нега во Општата болница Крушевац и неговата состојба е стабилна.

Вишото јавно обвинителство Крушевац минатата недела поднесе барање за поведување претходна постапка против Н.Ж и ученикот И.К.(17), а барањето за постапување, како што е наведено во обвинителството, „оди во насока на кривично дело злоупотреба и тортура, извршена како соизвршител“.

Пред Основното јавно обвинителство Трстеник е поведена постапка против третиот учесник во настанот М.М.(18), кој исто како И.К го снимал целиот инцидент во училницата.

Директорот на Техничкото училиште во Трстеник, Милан Глиџиќ, претходно донесе одлука за исклучување на двајца ученици Н.Ж. и М.М., кој го одобри предлогот на Наставничкиот совет, кој беше едногласно усвоен на седницата на 23 ноември.

Професорката Марија Стевановиќ била жртва на насилство во училницата, кога Н.Ж. ѝ го тргна столот и таа падна на земја, додека М.М и И.К снимале со своите мобилни телефони, а потоа тоа видео го дистрибуирале на социјалните мрежи.