Милица Михајловиќ, која на Тикток се претставува како Милица Тарот, тврди дека не е гатачка (бајачка) и дека тоа што им пренесува пораки од покојникот на наивни и очајни луѓе. Милица, да потсетиме, извесно време продаваше диети на социјалните мрежи по системот „не јади и ќе ослабеш“, а сега кога се здебели се префрли на нов бизнис – читање тарот карти и разговор со покојните.

Услугата чини 50 евра, додека разговор со другиот свет чини 100! Меѓу нејзините жртви имало многу жени и неколку мажи. На пример, на Јелена Н., која ја замоли да и каже нешто за татко ѝ и сестра и кои починале, на видеото достапно на нејзиниот профил ѝ одговори:

– Многу интересни пораки. Ми велат да ви пренесам некои спомени поврзани со прошетка низ шумата каде заедно се смеевте и убаво си поминавте. Прашуваат и за некои бебиња дали преживеале. Поради некоја причина ова е важно – како да има некаква опасност за некое бебе. Дали името Филип ви значи нешто, сестрата сака да гушне некој по име Филип. Овие пораки одат брзо затоа што и двајцата се истовремено, но како таткото да ја пушта сестрата за да може повеќе да комуницира. Морам да кажам дека ти велат дека се добро и дека се заедно и дека спомнуваат баба што е таму со нив и дека не треба да се грижиш за ништо. Дефинитивно сестрата вели дека би сакала да се збогува со некое момче – вели таа, цело време, очигледно, читајќи нешто или гледајќи во екранот.

Не треба многу труд за да отидете на профилот на оваа наивна жена и можете да видите дека имала сестра која не го запознала внукот, бидејќи Јелена се породила откако нејзината сестра починала. Така, Милица ја употреби наједноставната техника за да ја убеди во својата приказна – гледала слики и видеа на Фејсбук и на други мрежи, и тоа го претстави како претскажување!

Уште пострашна е ситуацијата со Мирјана М., која ја праша Милица за нејзината ќерка која починала.

– Информацијата што ја добив беше девојка која е вистинска паметна девојка. Таа дојде во придружба на постар маж со седа коса и мустаќи. Отпрвин мислев дека држи плишана играчка, но се чини дека е маче, кое го гали. Вели дека пред нејзината смрт имало убава прослава. Тоа е како да зборува на странски јазик, а личноста до неа можеби е починат роднина. Не добивам впечаток дека страда, дури и вели колку пари и да собереш не можело да ја врати.

Погодувате, за ова Милица можела да дознае преку профил на социјалните мрежи, секако со малку „зачин“.

На прашањето на Ало.рс дали е свесна дека за гатање и наплата на такви услуги се оди во затвор или треба да се плати парична казна бидејќи во прашањето е кривично дело, Милица самоуверено одговори:

– Не се занимавам со гатање. Јас работам со техника на астрологија и толкување на тарот, а вашата читателка може да ми плукне под мојот прозорец. Учев со најдобрите луѓе на светот, како Ричард Најт, Ури Гелер, Роуз Дејкин, Вајана Стиби, единствената сум од Балканот – вели Милица Тарот и се заканила со тужба.

Милица Тарот не е наш член, со мртвите не разговараме!

– Не сме слушнале за Милица, рече Анета Димитровски, која одржува семинари за „тета хилинг“. Милица можеби посетувала некаква едукација, но таквиот начин на работа секако не е во согласност со „тета хилинг“ принципите и вредностите.

-Не сум слушнала за таа девојка, а секако не можеме да одговараме за сите што посетуваат семинари. Од друга страна, искрено верувам дека некој што се впуштил во тоа и го разбрал методот, немаше да се однесува така, немаше да нуди разговори со покојник преку пораки и да измеша вештерство во него. „Тета хилинг“ е нешто сосема друго, се заснова на психотерапија каде луѓето ги наоѓаат своите блокади и работат на нив.

Како што истакнува, „тета хилинг“ е многу ефикасна метода каде што и лекарот и клиентот подеднакво учествуваат во третманот. Практичарот поставува прашања и на тој начин го доведува клиентот до моментот во минатото, обично во раното детство, каде што започнал проблемот. Преку разбирањето и реализирањето на животните лекции што треба да ги научиме, лесно се ослободуваат трауми, тешки емоции, стравови или потсвесни блокади.