Активист вечерва упадна во студио држејќи транспарент „Радио телевизија Курти”.

Активистот на Социјалдемократската партија на Косово (СДПК) Нољ Нуши денеска, на почетокот на централниот дневен весник на Радио-телевизија на Косово (РТК), упадна во студиото и зад водителката држеше транспарент на кој пишуваше „Радио-телевизија на Албин Курти“.

РТК за кратко ја прекина емисијата, а обезбедувањето го избрка Нуши од студиото, додека раководството на телевизијата преку соопштение го осуди прекинот во работата.

Во соопштението на РТК се наведува дека Нуши влегол во студиото, а обезбедувањето сметало дека се работи за лице кое требало да гостува во емисијата.

РТК, исто така, посочи дека „ваквите постапки се неприфатливи“ и дека со нив се пренесува порака спротивна на вредностите што ги застапува јавниот сервис. Наведоа дека го почитуваат правото на секој да изрази противење на процесите и додаде дека бараат тоа да се прави во нормални протестни околности и да не се нарушува редовниот процес на работа.

Во јавноста во Приштина овој чин на активист на вонпарламентарната СДПК се смета како одговор на изборот на „активистот“ на Самоопределување Рилјинд Гервала за програмски директор на РТК.