Советот на Кантоналниот суд во Сараево, со кој претседаваше судијката Индира Јахиќ, го прифати договорот за признавање вина потпишан од Харис Приганица со Обвинителството на КС. Врз основа на договорот доби единствена затворска казна од седум години за грабежите извршени во Сараево.

Приганица нема право на жалба, а притворот му е продолжен и може да трае најмногу девет месеци.

Тој е обвинет дека во ноември и декември 2021 година шест пати извршил разбојништва врз работнички во продавниците „Амко комерц“, „Конзум“ и „Меркатор“ на подрачјето на општините Ново Сараево и Нови Град.

Маскиран и со закана со пиштол стартер, калибар девет милиметри, обраќајќи им се на вработените со зборовите: „Ова е грабеж, дајте ми пари“, од наведените продавници одзел повеќе од четири илјади марки.

Судијката Индира Јахиќ изјави дека кражбите се вршени континуирано и дека во секој поединечен случај имотната корист била релативно мала, но истовремено со пиштол им се заканувал на жените.

Таа истакна дека казните очигледно немаат ефект врз Приганица, кој претходно била осуден за изнуда, тешка кражба и организиран криминал, па Советот сметал дека неговата казна од седум години затвор е посоодветна.

Приганица беше осудена на три години затвор во Сараево во 2018 година како член на група која ги ограби експозитурите на ТЦ „Бинго“ во Сараево и Бугојно во 2017 година, кога одзедоа речиси 160.000 км. Тие ги прислушувале полицајците за да им го знаат движењето, а во грабежите користеле лажни полициски униформи, фантомки, автоматски пушки и пиштоли и неколку автомобили за бегство. Петмината се осудени на вкупно 17 години затвор.