Трагедија се случи рано попладне во понеделникот во 9-то основно училиште во Серес, кога се случи експлозија во котларата на зградата, при што едно дете беше фатално повредено, а две полесно беа повредени.

Експлозијата била предизвикана од засега непознати причини, додека на местото на настанот веднаш пристигнала мобилна единица за брза помош и брза помош за да ги подигнат повредените деца и да ги префрлат во градската општа болница.

Според информациите, за време на одморот дошло до експлозијата во котларата, при што на триесетина метри биле фрлени парчиња ѕид и метална врата, кои паднале врз децата и ги повредиле.

Изворите наведуваат дека детето кое го загубило животот е најстарото – бил ученик во 6-то одделение – додека другите двајца на кои им била укажана прва помош и се надвор од животна опасност, се ученици од 1 и 4 одделение.

📸