Денес ќе биде погребана кралицата Елизабета II, а по овој повод Бакингемската палата објави досега невиден портрет, на кој кралицата е насмеана.

Портретот го направил фотографот Роналд Макечни во мај, во очи на платинестиот јубилеј, а кралицата позирала во дворецот Виндсор. Кралицата го прослави својот платинест јубилеј само три месеци пред смртта.

Денес ќе биде одржан нејзиниот погреб, а принцот Филип кој почина лани во април на 99 години, ќе биде преместен од Кралскиот трезор под капелата, каде беше привремено погребан, до својата сопруга во Вестминстерската опатија.